Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κέρδη 105 εκατ. ευρώ για τη Eurobank στο 9μηνο

Καθαρά κέρδη ύψους 106 εκατ. ευρώ, προ της έκτακτης φορολογικής εισφοράς των 45 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο όμιλος της Eurobank το εννεάμηνο εφέτος, μειωμένα κατά 62% σε σχέση με τα κέρδη ύψους 280 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο. Μετά την έκτακτη εισφορά, τα κέρδη του ομίλου περιορίζονται σε 60 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 78,6%. Το τρίτο τρίμηνο του 2010 τα κέρδη ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ. Στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη οι επιδόσεις ήταν ιδιαίτερα θετικές, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στο εννεάμηνο σε 19 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 36 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ως αποτέλεσμα αφενός μεν της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και αφετέρου της ισχυρής παρουσίας του ομίλου στην ευρύτερη περιοχή, που είχαν ως αποτέλεσμα αφενός μείωση του κόστους καταθέσεων, αφετέρου τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο βελτιώθηκαν οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου. Επίσης, τόσο ο δείκτης κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) όσο και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης έναντι του α΄ εξαμήνου και διαμορφώθηκαν σε 10,7% και 11,9% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, ο όμιλος θωρακίζει οργανικά την κεφαλαιακή του θέση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2011.

«ΕΦΙΚΤΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικ. Νανόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι προσπάθειες ανάταξης της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εφικτοί, εφόσον παραμείνουμε απόλυτα συνεπείς στην υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με εντατικοποίηση και επιτάχυνση της προσπάθειας. Παράλληλα είναι απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι πρωτοβουλίες που θα θέσουν τα θεμέλια για επιστροφή στην ανάπτυξη». Και πρόσθεσε ότι οι τάσεις σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι ενθαρρυντικές, καθώς τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση παρουσίασαν σημαντική μείωση σε τριμηνιαία βάση, περιορίζοντας κατά συνέπεια και την ανάγκη για προβλέψεις.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010 και ήταν μειωμένα κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009. Τα επιτοκιακά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,4% το γ' τρίμηνο, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους καταθέσεων. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) μειώθηκε σε 2,66% στο εννεάμηνο, από 2,69% το α' εξάμηνο του 2010.
Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,1% το εννεάμηνο του 2010. Ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, ο δείκτης κόστους - εσόδων βελτιώθηκε σε 47,6% το εννεάμηνο του 2010, από 48,3% έναν χρόνο πριν, ενώ στη Νέα Ευρώπη βελτιώθηκε στο 60,4% από 62,2%. Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διατηρήθηκαν στα περυσινά περίπου επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στην Ελλάδα, ενώ η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη συνετέλεσε στη μείωση των προβλέψεων στο εξωτερικό. Στο γ΄ τρίμηνο του 2010 οι συνολικές προβλέψεις υποχώρησαν κατά 2%, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ, από 853 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009.
Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 594 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2010 και ήταν χαμηλότερα κατά 14% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Οι χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο στα 57,6 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης του χαρτοφυλακίου δανείων επιβραδύνθηκε στο 1,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 2,1% και τα στεγαστικά δάνεια ενισχύθηκαν κατά 11,7% σε ετήσια βάση, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 14,2%. Στην Ελλάδα, οι νέες εκταμιεύσεις υπερέβησαν τα 4 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 292 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010. Παράλληλα, η βελτίωση του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή συνετέλεσε στη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 17%. Η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίστηκε, με τις χορηγήσεις του ομίλου να αυξάνονται κατά 7% σε ετήσια βάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα