Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εισοδηματικό «πλαφόν» στα πολυτεκνικά επιδόματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr
 Επιπλέον, εισοδηματικό «πλαφον» ορίζει το πολυνομοσχέδιο στα πολυτεκνικά επιδόματα. Συγκεκριμένα, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Οργανισμό «ομπρέλα» για την ιατρική φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων με πρωταρχικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκε χθες κατά το υπουργικό συμβούλιο. Βασικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ ώστε να προκύψουν οικονομίες στην συνολική ιατρική δαπάνη.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Οργανισμός Παροχών Υγείας, η έναρξη ισχύς του οποίου ορίζεται η 1η Ιουνίου. Σκοπός του θα είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους.
Έτσι, οι ασθενείς θα εξετάζονται πρώτα από τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην περίπτωση που χρήζουν νοσηλείας στο ΕΣΥ τότε θα λαμβάνουν παραπεμπτικό. Σημειώνεται, ωστόσο
 πως «ελευθέρας» θα έχουν στα νοσοκομεία τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης νοσηλείας αλλά και οι ασθενείς που διακομίζονται με ασθενοφόρο.
Σημειώνεται πως στον Οργανισμό που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι κλάδοι υγείας ΙΚΑ με τις μονάδες υγείας του, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), ο ΟΠΑΔ (Ταμείο δημοσίων υπαλλήλων) και ο Οίκος Ναύτη. Παρόλα αυτά, το πολυνομοσχέδιο αφήνει «παραθυράκι» και για την ένταξη και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υγείας.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μία σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν το νέο σύστημα προμηθειών που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2012. Η διαχείριση των προμηθειών θα ανατεθεί σε ένα ή περισσότερους οικονομικούς φορείς, με βασικό στόχο την διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών που θα αφορούν τις ανάγκες της χρονιάς ή ακόμη και περισσότερων ετών.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι η ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, μετά από διεθνή διαγωνισμό, ενώ επιτρέπει συνεργασία με τράπεζες για την απευθείας εξόφληση των προμηθευτών. Παρόλα αυτά, και όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο δίδεται και η δυνατότητα να διεξάγονται διαγωνισμοί και από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.
Όπως υπογράμμιζαν χτες στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου, στόχος του νέου συστήματος προμηθειών είναι να επιτευχθούν μέσω κεντρικών διαγωνισμών σημαντικές εκπτώσεις από τους προμηθευτές και να μην υπάρχουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε λίγο πριν μπει στο Υπουργικό Συμβούλιο πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος δεν σημαίνει πως το φάρμακο θα μετατραπεί σε προϊόν που θα βρίσκεται στα ράφια του σούπερ – μαρκετ.
Αντίθετα, το «άνοιγμα» προβλέπει πως κάθε Σάββατο θα είναι ανοιχτά το 40% – 100% των φαρμακείων της χώρας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μετά από απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.
Στο μεταξύ, rebate προβλέπει το νομοσχέδιο «σκούπα» τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τιςφαρμακοβιομηχανίες. Η «έκπτωση» των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι κλιμακούμενη του συνολικού τζίρου των φαρμακείων – ξεκινά από 0,5% και φτάνει έως και 8%. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των χρεών των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.
Αντίστοιχα, οι φαρμακοβιομηχανίες οφείλουν να επιστρέφουν στα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας το 4% επί των συνολικών κερδών τους από τις πωλήσεις των σκευασμάτων τους στους ασφαλισμένους. Με αυτό τον τρόπο, όπως δήλωσε χτες ο κ. Λοβέρδος δίδεται το «πράσινο φως» για να καταβληθούν στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων τα…χρωστούμενα τους 2009 και του 2010 από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Συνάντηση υπουργού Υγείας με διοικητές νοσοκομείων
«Μάχη με τον χρόνο» δίνουν οι διοικητές των νοσοκομείων για τον διορισμό 1.339 νοσηλευτών, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ.
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε «τελεσίγραφο» στους διοικητές των40 μεγαλυτέρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με τους οποίους είχε συνάντηση χτες - πως έχουν διορία έως το τέλος του μήνα για την τοποθέτηση των νοσηλευτών στα πόστα τους.
Και αυτό γιατί από 1η Ιανουαρίου ισχύει ο γενικός κανόνας της τρόικας πως για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους που αποχωρούν δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ενός.
Σημειώνεται, πως έως τις 14 Δεκεμβρίου θα έχουν ορκιστεί επιπλεόν 1.470 νοσηλευτές, σε μία προσπάθεια να καλυφτούν τα κενά του ΕΣΥ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας πιέζει τις διοικήσεις να συντομεύσουν και τις διαδικασίες κρίσης των γιατρών για την πρόσληψη τους σε νευραλγικές κλινικές - όπου εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όπως είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τα ογκολογικά και οι παιδιατρικές - καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Πάντως, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης ικανοποιημένος από την πορεία της μηχανοργάνωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, υπογραμμίζοντας πως έχουν γίνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα