Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Αθλητικά Σχολεία

Θύματα της «λιτότητας» και στη Μεσσηνία
ImageΜόνο στην Καλαμάτα, κι αυτά «κουτσουρεμένα», θα λειτουργούν Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων, ενώ για τα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείων δε θα πρέπει να γίνεται συζήτηση, μετά την εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου που κυκλοφόρησε προχθές και καθορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους για τη φετινή σχολική χρονιά.
Σε δήλωσή της η υφυπουργός κάνει λόγο για «νοικοκύρεμα», καθώς στα σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας τους «διαπιστώθηκε ότι αποκλίνουν κατά πολύ από το σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν. Το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση των τμημάτων, την παντελή απουσία των αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγησή τους, αλλά και την υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων, κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση». Η κατάσταση στη Μεσσηνία
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώσαμε από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας, δε θα λειτουργήσουν τα τμήματα σε Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και Φιλιατρά λόγω λίγων μαθητών. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα δε θα λειτουργήσει αυτό στην Πύλο, λόγω του ότι για ποδόσφαιρο και ιστιοπλοΐα δεν υπάρχει μόνιμος καθηγητής από τη Μεσσηνία που να έχει κάνει σχετική αίτηση. Υπάρχει και το βόλεϊ, αλλά από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς δε συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.
Στην Καλαμάτα, για το Τμήμα του 2ου Γυμνασίου δεν υπάρχει μόνιμος καθηγητής για ποδόσφαιρο και ρυθμική γυμναστική. Στο συγκεκριμένο Τμήμα θα λειτουργήσουν μόνο μπάσκετ και κλασικός αθλητισμός.
Στο 3ο Γυμνάσιο θα λειτουργήσουν μόνο τένις και βόλεϊ, ενώ μεγάλη πιθανότητα λειτουργίας συγκεντρώνει η ενόργανη γυμναστική. Για την άρση βαρών δεν κατατέθηκε αίτηση από μόνιμο καθηγητή, όπως και για την υδατοσφαίριση.      
Για τα Ειδικά Τμήματα σε Λύκεια, δε θα λειτουργήσουν ούτε στο 2ο ούτε και στο 5ο, λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού μαθητών, καθώς δεν υπάρχει μόνιμος καθηγητής για το

ποδόσφαιρο. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αναμένεται η άφιξη σχετικού πίνακα δήλωσης προτίμησης από τους μόνιμους καθηγητές άλλων περιοχών, καθώς υπάρχει πιθανότητα μεταβολών.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι προ μηνός είχε σταλεί σχετική επιστολή προς το Δήμο Καλαμάτας και τη Ν.Α. Μεσσηνίας, προκειμένου να στηρίξουν τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που φοιτούν σε αυτά τα Τμήματα και να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.
Η εγκύκλιος                               
Στην εγκύκλιο που υπογράφει η κα Χριστοφιλοπούλου καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ Γυμνασίου) και των Ειδικών Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ Λυκείων) για τη φετινή σχολική χρονιά.
Βασική προϋπόθεση είναι ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών ανά άθλημα, η κάλυψη των λειτουργικών κενών να γίνεται μόνο από μόνιμους εκπαιδευτικούς, αλλά και η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο και τους χώρους προπόνησης. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μεταβληθούν οι προϋποθέσεις της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, μετά από σχετική ενημέρωση προς το υπουργείο, παύουν άμεσα να λειτουργούν τα Τμήματα αυτά.
Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Τ.Α.Δ. Γυμνασίου) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 11 στο σύνολο των τριών τάξεων ανά άθλημα για τα ατομικά αθλήματα και τουλάχιστον 20 στο σύνολο των τριών τάξεων για τα ομαδικά αθλήματα.
Όσον αφορά στα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Λύκεια), ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 στο σύνολο των τριών τάξεων ανά άθλημα για τα ατομικά αθλήματα και τουλάχιστον 8 στο σύνολο των τριών τάξεων για τα ομαδικά αθλήματα.
Για τη λειτουργία κάθε τάξης Γυμνασίου και Ειδικών Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης με διδακτικό προσωπικό και άλλων ειδικοτήτων, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 12 φοιτούντες στο σύνολο των αθλημάτων που καλλιεργούνται ανά τάξη.
Για φέτος θα λειτουργήσουν τα Τμήματα στα οποία πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς το αριθμό των μαθητών και για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η μετακίνησή τους από και προς τους χώρους άθλησης, όπως και η επιστροφή τους στο σχολείο. Επίσης, αυτά στα οποία τα λειτουργικά κενά θα καλύψουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που θα έχουν κάνει σχετική αίτηση.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα Τμήματα δε θα λειτουργήσουν.
Μαθητές και μαθήτριες που έχουν ήδη εγγραφεί και φοιτούν στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ Γυμνασίου) και στα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ Λυκείων) που με την εφαρμογή των παραπάνω προϋποθέσεων δε θα λειτουργήσουν, μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Τμήματα της Γενικής Παιδείας στο ίδιο σχολείο ή να μετεγγραφούν σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο επιθυμούν. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα