Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Αισιοδοξία για αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ένα από τα πρώτα νοσοκομεία στα οποία θα λειτουργήσει αυτόνομα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών θα είναι αυτό της Καλαμάτας.
Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος προβλέπει σε άρθρο του τη δημιουργία αυτόνομων ΤΕΠ και η νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας είναι στη λίστα με την υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται και θα αναφέρει τα νοσοκομεία που υπάγονται στην εν λόγω διάταξη. Εξάλλου, ήδη υπάρχει απόφαση στην οποία προβλέπεται η στελέχωση των Επειγόντων με την πρόσληψη 8 μόνιμων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ορίζει ο κανονισμός στελέχωσης των ΤΕΠ. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος μιλώντας σχετικά στην "Ε" είπε ότι «πρόκειται για μία σημαντικότατη εξέλιξη για το νοσοκομείο μας, αφού για πρώτη φορά θα αποκτήσει οργανωμένο λειτουργικά Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε συνδυασμό με την λειτουργία της ''νέας'' Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (σ.σ. στο νομοσχέδιο προβλέπεται η λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας - ΤΟΜΥ) θα οδηγηθούμε πραγματικά στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου μας». Και εξηγεί πως «και τα δύο, τόσο το οργανωμένο ΤΕΠ όσο και η οργανωμένη λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας με το λεγόμενο παραπεμπτικό για την επίσκεψη στα Επείγοντα, είναι αυτά που έλειπαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει λοιπόν να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση υλοποίησή τους», καταλήγει ο κ. Μπέζος.
Εν τω μεταξύ πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η λειτουργία των αυτόνομων ΤΕΠ στα νοσοκομεία αναμένεται να προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές. Καθώς και ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο τη σταδιακή οργάνωση των αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, ώστε να αρχίσει και η σταδιακή αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Να σημειώσουμε ότι η "Ε" ζήτησε και την άποψη του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, αλλά ο Αύγουστος είναι ένας δύσκολος μήνας με πολλές απουσίες λόγω αδειών. Ωστόσο, κατά το παρελθόν το Σωματείο έχει τοποθετηθεί υπέρ της στελέχωσης των Επειγόντων με ειδικευμένους ιατρούς για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Με το υπάρχον καθεστώς, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καλαμάτας κυρίως απασχολούνται ειδικευόμενοι, ενώ οι ειδικευμένοι πρέπει να καλύπτουν συγχρόνως την κλινική και τα Επείγοντα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες.

Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα