Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ρυθμίσεις οφειλών και εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο, προανήγγειλε ο Πετρόπουλος


Ρυθμίσεις οφειλών και εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο, προανήγγειλε ο Πετρόπουλος
Ρυθμίσεις για διευθέτηση των χρεών προς τα Ταμεία σε έως 120 δόσεις, επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο, προανήγγειλε ο υφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».
Αναλυτικότερα, η ρύθμιση για τη διευθέτηση των χρεών προς την κοινωνική ασφάλιση θα γίνει με έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με οφειλές έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων θα είναι 120 αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τις εισφορές των επιστημόνων, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι με το νέο σύστημα, το ύψος της εισφοράς συνδέεται με την πραγματική δραστηριότητα και το πραγματικό εισόδημα και όχι με τα εικονικά εισοδήματα. Εξηγώντας ότι με τη ρύθμιση αυτή, μηχανικοί και δικηγόροι θα καταβάλλουν εισφορές εφόσον ξεκινούν -και για όσο διατηρούν- την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις ΔΟΥ.Στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλότερο αντίτιμο σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε το ενδιαφέρον των φορέων εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν ζητήσει επισήμως να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών από εκείνες που προκύπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους έτσι ώστε να λάβουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.
«Το ίδιο το αίτημα αποκαλύπτει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών έφερε χαμηλότερες επιβαρύνσεις και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι καταβάλλοντας μεγαλύτερη εισφορά (δηλαδή μη αποκρύπτοντας το εισόδημα) ο ασφαλισμένος – ελεύθερος επαγγελματίας λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη», τόνισε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος, ανέφερε ότι στο πρώτο επτάμηνο της λειτουργίας του επετεύχθη πλεόνασμα, που είναι αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, «αλλά και διότι η δικαιότερη ασφαλιστική εισφορά που προκύπτει, καθώς πλέον υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος, έχει ευθεία αντανάκλαση και στα έσοδα». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο η αύξηση στα έσοδα από εισφορές μισθωτών ξεπερνά το 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ για τους μη μισθωτούς η εισπραξιμότητα προσεγγίζει το 70%, όταν με το παλιό σύστημα εισφορών βρισκόταν κοντά στο 50%.
Τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν τα 62, που ισχύει για μεταβατική περίοδο έως και το 2021. Και επιπλέον ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο η διάταξη που ίσχυε για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.
γή: http://www.skai.gr Αναδημοσίευση: paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα