Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ξεκίνησε η παραλαβή της φετινής σταφίδας από την Ένωση Μεσσηνίας (βίντεο)


Ξεκίνησε η παραλαβή της φετινής σταφίδας από την Ενωση Μεσσηνίας. Η τιμή έχει καθοριστεί στο 1 ευρώ, με την ελπίδα να ανέβει αν πουληθεί καλά στην αγορά. Είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέλλον του προϊόντος παρουσιάζεται αβέβαιο, λόγω του υψηλού κόστους.
Στο κέντρο συγκέντρωσης στη Μεσσήνη, όπου η παράδοση έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά, οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν τη μείωση της παραγωγής και τις ζημιές από τον καύσωνα και τις βροχές που ακολούθησαν.
Ο παραγωγός Γρηγόρης Αποστολόπουλος από την Πιλαλίστρα, που παρέδωσε το προϊόν του, παρατήρησε ότι “δεν συμφέρει να έχεις σήμερα σταφίδα. Οι τιμές δεν είναι καλές και το κοστολόγιο είναι μεγάλο. Ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 13% πήγε στο 24%, ενώ έπρεπε να είναι 5%”. Διαμαρτυρήθηκε πως “παίρνει ο παραγωγός 70 λεπτά και η σταφίδα πωλείται 4 ευρώ” κι εξήγησε: “Αν μειώνονταν τα έξοδα, ίσως να υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον και η τιμή να είναι 1,5 ευρώ. Τα στρεμματιάτικα

μειώθηκαν από 330 σε 230 ευρώ”. Κλείνοντας, επέρριψε ευθύνες “στις κυβερνήσεις που περνάνε και ξαναπερνάνε και δεν θέλουν να έχουν αγρότες, αλλά σκλάβους”’.
Ο υπεύθυνος παραλαβής στο κέντρο της Μεσσήνης Βασίλης Νικολακόπουλος μας ενημέρωσε ότι “έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδώσουν οι περισσότεροι παραγωγοί”. Επεσήμανε πως “η ποιότητα είναι καλή. Η παραγωγή θα είναι λιγοστή, από την ξηρασία και τις βροχές που ακολούθησαν”. Ακόμα, μας πληροφόρησε ότι “η παραλαβή φέτος είναι πιο υπεύθυνη και πιο οργανωμένη. Σε κάθε παλετοκιβώτιο αναγράφεται το όνομα του παραγωγού, για να υποχρεώνεται να έχει καλή ποιότητα στο προϊόν που παραδίδει”.

eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα