Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ενοχλητικό μάσημα;

Γιατί κάποιοι ενοχλούνται τόσο από τους ήχους του μασήματος
Η επιστήμη μας ενημερώνει:
Οι ήχοι του λαίμαργου μασουλήματος και οι σπασμωδικές κινήσεις των χειλιών εκνευρίζουν πολλούς ανθρώπους, φέρνοντάς τους ακόμα και στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού.
Κι εκεί που άλλοτε ήταν απλή παραξενιά, μια προσωπική ιστορία στα όρια της ιδιοτροπίας, η επιστήμη έρχεται να ρίξει κι εδώ φως, μιλώντας για μια γνήσια πάθηση που ακούει στο όνομα «μισοφωνία».
Μια νευρολογικού τύπου διαταραχή δηλαδή η οποία αναφέρεται στην απέχθεια (ή τον φόβο) που προκαλεί ένας ήχος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από μισοφωνία εκνευρίζονται από κάθε πιθανό και απίθανο ήχο, είναι κάποιοι απλώς που τους χτυπάνε στα νεύρα και προκαλούν ακόμα και εκρήξεις οργής.
Είναι σαν να μην μπορείς να αποσπάσεις την προσοχή σου από τον συγκεκριμένο ήχο που
σε ενοχλεί και έχει εν πολλοίς να κάνει με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος σε ακουστικά ερεθίσματα. Όσοι πάσχουν από μισοφωνία, αντιδρούν με αρνητικό τρόπο σε συγκεκριμένα πάντα ερεθίσματα, βιώνοντας αισθήματα πανικού, αποστροφής και θυμού.
sstoffsfoo2
Επιστήμονες σκάναραν τους εγκεφάλους 42 Βρετανών, 20 εκ των οποίων έπασχαν από μισοφωνία, για να δουν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στα ενοχλητικά ακουστικά ερεθίσματα. Όντας στον μαγνητικό τομογράφο, τα υποκείμενα της έρευνας άκουγαν μια πληθώρα ήχων που κυμαίνονταν από βροχή μέχρι και ενοχλητικά ερεθίσματα όπως ανθρώπινα ουρλιαχτά και σωματικούς ήχους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ βρήκαν αυξημένη αντίδραση σε διάφορες εγκεφαλικές περιοχές που συνδέουν αισθήσεις με αισθήματα στους ανθρώπους που πάσχουν από μισοφωνία όταν άκουγαν τους ήχους που δεν αντέχουν.
sstoffsfoo1
Όσο για την αντίδρασή τους, οι μετρήσεις έδειξαν ότι βίωναν περισσότερο άγχος παρά αποστροφή ή αηδία. «Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν ο θυμός», καταλήγει η έρευνα.
πηγη: Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα