Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

992 αιτήσεις για την Τοπική Μονάδα Υγείας Καλαμάτας

Τις πόρτες του στους πολίτες θα ανοίξει το επόμενο δίμηνο το ένα τρίτο των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σχεδιάζει η κυβέρνηση- μεταξύ αυτών και στην Καλαμάτα. Για να γίνει αυτό το υπουργείο Υγείας τρέχει να ολοκληρώσει άμεσα τις τυπικές διαδικασίες πρόσληψης γιατρών και λοιπού προσωπικού, η προκήρυξη για τις θέσεις των οποίων έκλεισε την περασμένη Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, λόγω μειωμένης συμμετοχής γενικών γιατρών για την περιφέρεια και τις άγονες περιοχές, θα επαναπροκηρυχθούν σύντομα οι μισές θέσεις, αφού δεν πληρώθηκαν.
Συγκεκριμένα για 1.190 θέσεις γιατρών, κατατέθηκαν 583 αιτήσεις. Παράλληλα διαμορφώνονται οι 70-75 ΤΟΜΥ των 100-150 τετραγωνικών μέτρων, ενώ αναζητούνται σε συνεργασία με τους Δήμους οι υπόλοιποι χώροι.
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη θεσμική

αναδιοργάνωση του ΕΣΥ μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα σχεδιασμό που αφορά λίγο πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, αλλαγές στους οργανισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών, αλλαγές στον τρόπο επιλογής των γιατρών για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλαγές στη χωροταξία των Υγειονομικών Περιφερειών, αλλαγές στη διοίκηση του συστήματος, των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.
Καλαμάτα
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας στην Καλαμάτα, κατατέθηκαν για τις διάφορες ειδικότητες περίπου 1.000 αιτήσεις (στις 992 φτάνει ο ακριβής αριθμός). Ειδικότερα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες:
992 αιτήσεις
ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ - Γενικής Ιατρικής - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ - Παθολογίας - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ - Παιδιατρικής - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η άλλη όψη…
Υπενθυμίζεται ότι η μοριοδότηση και η κατάταξη των υποψηφίων έγινε αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα. Θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, από όπου και θα προκύψουν και οι Προσωρινοί Πίνακες Προσληπτέων. Επί των Προσωρινών Πινάκων Προσληπτέων οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα ένστασης. Η όλη διαδικασία της προκήρυξης, καθώς και τα κριτήρια μοριοδότησης, ελέγχθηκαν διεξοδικά από το ΑΣΕΠ, το οποίο ενέκρινε την προκήρυξη.
Ο νέος νόμος -όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας- έχει την έγκριση του ΠΟΥ, της Κομισιόν, της Ε.Ε. Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος (κάτι σαν τη Βοήθεια στο Σπίτι) για 4 χρόνια, ενώ η λειτουργία τους θα βασίζεται σε ευρωπαϊκά υγειονομικά πρότυπα και προγράμματα στοχευμένων δράσεων σε ομάδες πληθυσμού και σ’ έναν οικογενειακό γιατρό πολλαπλών σχέσεων εργασίας. Ευνοείται έτσι και πρακτικά η σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Ο νέος νόμος είναι νόμος του μνημονίου, με συγκεκριμένα δημοσιονομικά. Συνοδεύεται, όμως, από κυβερνητικές προσδοκίες για μελλοντική ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη ενσωμάτωσή της στο ΕΣΥ.
Καλές οι εξαγγελίες και οι προσδοκίες, αλλά η μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης δε μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.
Ποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για να προετοιμάσει το υγειονομικό προσωπικό για τη ριζική αλλαγή - την «Τομή», όπως αρέσκεται να λέει; Τι έκανε για τις ήδη υπάρχουσες δομές των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας;
Του Αντώνη Πετρόγιαννη - tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα