Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σπεύδουν για εμβόλιο κατά της ιλαράς οι γονείς, έπειτα από οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ευαισθητοποίηση πολλών γονέων έχει προκαλέσει η έξαρση που σημειώνεται φέτος στην ιλαρά, ενώ αρκετοί έχουν ήδη εφοδιαστεί με τα εμβόλια, σύμφωνα με το Τμήμα Εμβολίων της Διεύθυνση Υγείας.
Στη Μεσσηνία μέχρι χθες δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα, ενώ- σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ- μέχρι και τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 140 σε όλη την Ελλάδα. Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έως τις 7 Σεπτεμβρίου, υπήρχαν 8 κρούσματα στην Αργολίδα (7 τον Αύγουστο και 1 τον Σεπτέμβριο) και 18 στην Κόρινθο, όλα τον Αύγουστο.
Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερώσει τις Διευθύνσεις Υγείας ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν εμβολιασθεί ή δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά, πρέπει να εμβολιασθούν ακόμα και τώρα.
Εμβολιασμός
Αν και ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, η Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας τον συστήνει σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες. Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς – παρωτίτιδας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει καταδειχθεί από την εμπειρία εμβολιασμού πολλών εκατομμυρίων παιδιών σ' όλο τον κόσμο.
Εν όψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης ιλαράς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει τα εξής:
Συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR)

των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μεικτού εμβολίου MMR).
Εκτάκτως λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης τρεις μήνες μετά την πρώτη ή - εφόσον έχει περάσει το διάστημα αυτό - το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.
Σπεύδουν για εμβόλια
Πολλοί πλέον γονείς επικοινωνούν καθημερινά με τη Διεύθυνση Υγείας και ζητούν να ενημερωθούν, ενώ αρκετοί καταφεύγουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και συνταγογραφούν τα εμβόλια. Άλλοι το προμηθεύονται από τα φαρμακεία και πηγαίνουν στη Διεύθυνση Υγείας για να το κάνουν.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης εμβολιασμού παρατηρείται στα παιδιά τσιγγάνων. Πέρυσι, με ειδικό πρόγραμμα, εμβολιάσθηκαν αρκετά παιδιά τσιγγάνων σε Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας, όμως πρέπει να ελεγχθεί αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη.
Σύμφωνα και με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 100 κρούσματα τα 90 ήταν ελληνικής υπηκοότητας και συγκεκριμένα τα 74 ήταν Έλληνες τσιγγάνοι και 16 ανήκαν στο γενικό πληθυσμό. Τα άλλα 10 κρούσματα ήταν αλλοδαποί (4 κρούσματα Ρουμάνων τσιγγάνων που ήρθαν στην Ελλάδα για εποχικές αγροτικές εργασίες, 2 κρούσματα μαροκινής υπηκοότητας, 1 κρούσμα βουλγαρικής υπηκοότητας, 1 κρούσμα γεωργιανής υπηκοότητας, 1 κρούσμα αλβανικής υπηκοότητας και 1 μετανάστης συριακής υπηκοότητας).
Της Βίκυς Βετουλάκη - tharrosnews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα