Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Τα αρδευτικά δίκτυα στο Φιλιατρινό ακόμα περιμένουν



Είναι το πρώτο έργο αγροτικής υποδομής που πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Θα έπρεπε ήδη να έχει ενταχθεί και αναρωτιέται κανείς τι φταίει και βρίσκεται στην αναμονή και τις υποσχέσεις. Ο λόγος για τα αρδευτικά δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα, που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το φράγμα.
Το υπουργείο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλουν άμεσα να ασχοληθούν και να κάνουν πράξη την ένταξη και τη δρομολόγηση της υλοποίησης των δικτύων.
Θα υπενθυμίσω το ρεπορτάζ του συναδέλφου Κώστα Μπούρα τον Ιούλιο, για την επίσκεψη στο φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι, του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη, όπου ενημερώθηκε για το έργο και αναφέρθηκε στην προοπτική χρηματοδότησης των δικτύων άρδευσης.
“Για τα δίκτυα επισημάνθηκε ότι μελετητικά είναι έτοιμα και αναμένεται να ανοίξει το ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί το έργο”, σημειωνόταν στο ρεπορτάζ. Ακόμα, να ανοίξει το ΕΣΠΑ; Τι φταίει; Είναι αδικαιολόγητο να χάνεται πολύτιμος χρόνος για ένα τόσο σημαντικό έργο. Αν αναλογιστεί κανείς πόσος χρόνος χρειάζεται για να ενταχθεί, να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο, μιλάμε για το 2019, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση. Μέχρι τότε το νερό από το φράγμα θα χάνεται και θα κυλάει άσκοπα;
“Αυτό το έργο για το Δήμο Τριφυλίας αλλά και για όλη την Πελοπόννησο θεωρείται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο” είχε σημειώσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας. Και είχε προσθέσει: “Ο κ. γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι είναι έτοιμος όσον αφορά τις μελέτες, μαζί με την Περιφέρεια,
όπου τον συνόδευε ο κ. Κωστόγιαννης. Μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις είναι έτοιμες, πρέπει να ωριμάσουν και οι οικονομικές, με την έννοια να ανοίξει η πρόσκληση του ΕΣΠΑ, ώστε να προκύψει η χρηματοδότηση. Νομίζω ότι όλα βαίνουν καλώς. Τα μηνύματα είναι καλά και υπάρχει απόλυτη αισιοδοξία”.
Τρεις μήνες μετά κανένα φως, τα μηνύματα αρχίζουν να θολώνουν. Οσον αφορά τη σπουδαιότητα του έργου: Με τα δίκτυα θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα. Θα εξασφαλιστεί άριστης ποιότητας βρόχινο νερό για τις καλλιέργειες και χαμηλού κόστους. Θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα επεκταθεί η αρδευόμενη ελαιοκαλλιέργεια (από το 30% στο 70%) της περιοχής, με συνέπεια την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πιέσουν και να μην σταματούν να ενοχλούν τον υπουργό, μέχρι την ένταξη και τη δημοπράτηση του έργου. Αν ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα στην πράξη και όχι στα λόγια. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα