Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Τι αλλάζει στη Β’ Λυκείου

Όλες οι αλλαγές που προτείνει το ΙΕΠ
Όλες οι αλλαγές που προτείνει το ΙΕΠ για τη Β’ Λυκείου, σχετικά με μαθήματα και ώρες διδασκαλίας. Απουσιάζουν τα Αρχαία από τα υποχρεωτικά μαθήματα. Ενοποιούνται Χημεία – Βιολογία. Επιλογές και από μαθήματα ΕΠΑΛ με διδασκαλία μέσω Skype
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη Β’ Λυκείου, σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με στόχο μάλιστα να εφαρμοστούν από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά. Ανάμεσα σε αυτές, η ενοποίηση Χημείας και Βιολογίας, αλλά και η επιλογή (ακόμη και με τη μέθοδο Skype) μαθημάτων από ΕΠΑΛ.
Το ΙΕΠ που εισηγείται τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο, προτείνει τη μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων σε επτά και αύξηση των μαθημάτων επιλογής σε δέκα. Από τα υποχρεωτικά μαθήματα απουσιάζουν τα Αρχαία, ενώ υπάρχει στο πρόγραμμα το νέο μάθημα Ερευνητικά Προγράμματα Φυσικών Επιστημών που αφορά, σύμφωνα με την ΙΕΠ, στην παραδειγματική και εργαστηριακή διάσταση των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη εποχή.
Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία θα καταλαμβάνουν τις 22 από τις συνολικά 34 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος της Β’ Λυκείου. Οι υπόλοιπες 12 ώρες θα κατανέμονται σε τρία τετράωρα μαθήματα, τα οποία θα επιλέγει ο μαθητής από το σύνολο των 10 μαθημάτων.
Μεταξύ των μαθημάτων επιλογής, η Χημεία και η Βιολογία ενοποιούνται σε 4 ώρες, ενώ

τα δύο επιμέρους μαθήματα θα εξετάζονται σε ξεχωριστά θέματα, ωστόσο στην ίδια εξέταση.
Επίσης, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ένα μάθημα ειδικότητας από το πρόγραμμα του Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο μπορεί να διδάσκεται και μέσω Skype.
Την ίδια στιγμή και προς κατευνασμό των αντιδράσεων από Χημικούς, Φυσικούς και Βιολόγους, το ΙΕΠ με νεότερη ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι βασική προτεραιότητα είναι η μέριμνα για την επαρκή κάλυψη των αντικειμένων των Φυσικών Επιστημών. «Με αυτή την έγνοια και με την ευκαιρία της ανανέωσης των προγραμμάτων του Λυκείου, το ΙΕΠ αναλαμβάνει να βελτιώσει τη διδασκαλία αυτών των αντικειμένων στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και, μεταξύ άλλων, να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με την περσινή μείωση των διδακτικών ωρών των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο. Στο δε Πρόγραμμα Σπουδών της νέας Β’ Λυκείου, η οποία θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά, έχει προβλεφθεί ένα μάθημα κορμού για τα αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών, το οποίο θα αφορά στην παραδειγματική και στην εργαστηριακή διάσταση των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη εποχή».
Την ίδια στιγμή, αποσαφηνίζεται ότι στο Πρόγραμμα Σπουδών της Β’ και Γ’ Λυκείου έχουν προβλεφθεί τετράωρα (Β’ Λυκείου) και εξάωρα (Γ’ Λυκείου) μαθήματα εμβάθυνσης στα αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών. «Για καθαρά πρακτικούς λόγους (αδυναμία συγκρότησης τμημάτων στις εν λόγω τάξεις) τα αντικείμενα της Χημείας και της Βιολογίας, που είναι σαφώς διακριτά μεταξύ τους αντικείμενα, θα είναι δίωρα και, αντιστοίχως, τρίωρα (όπως ανάλογα θα ισχύσει και για τα αντικείμενα Οικονομία και Κοινωνία)».
Και καταλήγει το ΙΕΠ ότι για τους μαθητές και τις μαθήτριες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών οι ώρες των μαθημάτων είναι επαρκείς (περισσότερες από τις προσφερόμενες σήμερα) και συνολικά αξίζει να επισημανθεί ότι δίνεται έμφαση στα μαθήματα της περιοχής STEM, δηλαδή στα αντικείμενα των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών.
Αναλυτικά τα μαθήματα και οι ώρες διδασκαλίας:
ποχρεωτικά Μαθήματα και Ώρες
Ελληνική Γλώσσα 4
Σύγχρονος κόσμος – Ιστορία 4
Γεωμετρία και στατιστική 4
Ερευνητικά προβλήματα φυσικών επιστημών 4
Φυσική Αγωγή 2
Δημιουργικές δραστηριότητες 2
Θρησκευτικά 2
Μαθήματα Εμβάθυνσης – Πρώην Επιλογής Ώρες
Αρχαία Ελληνικά 4
Ιστορία 4
Εισαγωγή στη φιλοσοφία – ψυχαγωγία 4
Έννοιες μέθοδοι και ιστορία των κοινωνικών επιστημών 4
Μαθηματικά 4
Πληροφορική 4
Μάθημα ΕΠΑΛ 4
Φυσική 4
Χημεία 4
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα