Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Δωρεές 500.000 ευρώ σε ευαγή ιδρύματα και «μποναμάδες» άνω των 3εκ. ευρώ προς τους εργαζομένους η «Καρέλιας Α.Ε.»

Ανδρέας Καρέλιας : «Να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι από τους ειδικούς φόρους κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι λαθρέμποροι»
500.000 ευρώ από την «Καρέλιας» σε ευαγή ιδρύματα και φορείς της πόλης – Ξεπέρασε και φέτος τα 3 εκ. ευρώ ο «μποναμάς» προς τους εργαζομένους
Τις στέρεες βάσεις και τη θετική πορεία που καταγράφει τα τελευταία 10 χρόνια απέδειξε για ακόμα μια χρονιά η Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας», παραμένοντας ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση και πρεσβευτής της υγιούς Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, για ακόμα μια χρονιά ο πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» προς τους εργαζομένους της εταιρείας ξεπέρασε τα 3 εκ. ευρώ, ενώ η «Καρέλιας Α.Ε.» προσφέρει και 500.000 ευρώ σε «ευαγή» ιδρύματα της χώρας και φορείς της πόλης που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο.
Τον καθιερωμένο απολογισμό της χρονιάς έκανε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της «Καρέλιας Α.Ε.», Ανδρέας Καρέλιας, παρουσία της μητέρας του Βίκυς και του αδερφού του Στάθη.
Ο κ. Καρέλιας τόνισε πως η χρονιά που πέρασε, απέδειξε και πιστοποίησε τη θετική

πορεία της εταιρείας τα τελευταία δέκα χρόνια. Παρά τη μικρή πτώση στις πωλήσεις, λόγω κυρίως των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν τους πρώτους μήνες του ’17 στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η απόδοση της εταιρείας στις υπόλοιπες αγορές σημειώνει σημαντικές επιτυχίες, γεγονός που τους γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση 1% στην ελληνική αγορά και σημαντική αύξηση στις πωλήσεις «Duty free» της Ελλάδος, που συνοδεύτηκε και από αύξηση των μεριδίων της εταιρείας, ενώ στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η αύξηση ξεπέρασε το 8,5%.
Στη βουλγαρική αγορά η «Καρέλιας Α.Ε.» διατηρήθηκε στα πολύ υψηλά επίπεδα μεριδίου αγοράς στα τσιγάρα, ενώ στο λεπτοκομμένο καπνό σημείωσε σημαντικότατη αύξηση. Στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες για ακόμα μια χρονιά παρουσίασε αύξηση ύψους 7%.
Στις χώρες της Άπω Ανατολής η εταιρεία παρουσίασε άνοδο της τάξης του 24%, και 14% στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την εταιρεία είναι τα μηνύματα που ήρθαν από την πολύ σημαντική αγορά της Τουρκίας. Εκεί η «Καρέλιας Α.Ε.», παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της μείωσης του τουρισμού της γείτονος, χάρις σε στοχευμένες και κατάλληλες προωθητικές ενέργειες σημείωσε αύξηση τόσο στις πωλήσεις τσιγάρων όσο και στο μερίδιο αγοράς, ενώ ειδικά στον καπνό για στριφτό τσιγάρο παρουσίασε σημαντική αύξηση.
Γενικότερα, στον καπνό για στριφτό τσιγάρο για άλλη μια χρονιά η εταιρεία παρουσίασε αύξηση συνολικά 10% σ’ όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, ενώ στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού η αύξηση είναι διψήφια, ακόμα και τριψήφια σε κάποιες απ’ αυτές.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρέλιας, όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν παρά τις συνεχιζόμενες δυσμενείς συνθήκες και τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Καπνοβιομηχανίες, όπως οι συνεχείς αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ανάγκασαν την εταιρεία να αλλάξει προϊόντα, ακόμα και την ονομασία αυτών.
Πρόσθεσε, δε, ότι η «Καπνοβιομηχανία Καρέλιας», στηριζόμενη στους τρεις βασικούς της πυλώνες, που είναι η ισχυρή οικονομική της διάθρωση, τα επιτυχημένα σήματά της, αλλά και η αφοσίωση και ποιότητα των εργαζομένων της, απέδειξε ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες αλλά και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά της.
Όσον αφορά στο 2018, η εταιρεία έχει ήδη προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 15,5 εκ. ευρώ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νομοθετικές επιταγές για τα καπνικά, οι οποίες θα ισχύσουν από το ’19, αλλά και για να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της παραγωγής που έχει δημιουργήσει η νέα νομοθεσία.
Παράλληλα, 11 εκ. ευρώ επενδύσεων είναι προς εξέταση. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καρέλιας τόνισε ότι φέτος για πρώτη χρονιά, εκτός από τις παροχές προς τους εργαζομένους, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε, διαισθανόμενο τις δύσκολες εποχές που ζούμε, να συνεισφέρει 500.000 ευρώ σε φορείς τόσο της πόλης όσο και της χώρας που χρήζουν βοήθειας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να δοθούν τα ποσά: 1) Πρώτο Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 75.000 ευρώ, 2) Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας, 75.000 ευρώ, 3) Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ. ΑΜΕΑ), 75.000 ευρώ, 4) Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας, 75.000 ευρώ, 5) Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, 50.000 ευρώ, 6) Χαμόγελο του Παιδιού, 150.000 ευρώ.



«Το 91% της λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων είναι φόροι… Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επωφελούνται οι λαθρέμποροι»
Με το πέρας του απολογισμού της χρονιάς ο κ. Καρέλιας δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Σχετικά με το κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποκτήσει μερίδιο στην αγορά, ο κ. Καρέλιας σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο προϊόν παραμένει αρκετά ασαφές και υπάρχουν αρκετές μορφές ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ ακόμα και οι κυβερνήσεις δεν έχουν κατασταλάξει στο πώς θα το φορολογήσουν. Πρόσθεσε δε, ότι η εταιρεία παρακολουθεί όλα τα δεδομένα, αλλά πρωταρχικός της στόχος παραμένουν τα δικά της προϊόντα που σημειώνουν σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις σ’ όλες τις χώρες, αλλά και τα νέα προϊόντα τα οποία ετοιμάζεται να «λανσάρει». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου το 2017 ήταν καλύτερη, τόσο ο Ανδρέας όσο και ο Στάθης Καρέλιας υπογράμμισαν ότι η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης γιγάντωσαν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, και όχι μόνο στην Ελλάδα… Τόνισε, δε, ο Ανδρέας Καρέλιας ότι ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών ότι αυτός που επωφελείται και γιορτάζει κάθε φορά που ανακοινώνεται ένας νέος φόρος, είναι αυτός που κινείται στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων… Και οι οικονομίες των χωρών εισπράττουν τελικά λιγότερα έσοδα, και όσοι ασχολούνται γύρω από την αγορά του τσιγάρου βγαίνουν ζημιωμένοι. Μάλιστα, ο Στάθης Καρέλιας πρόσθεσε ότι το 91% της λιανικής τιμής του τσιγάρου είναι οι φόροι! Τέλος, αναφορικά με το 2018, ο Ανδρέας Καρέλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές που διαγράφονται για την «Καρέλιας Α.Ε.», καθώς απέδειξε ότι, εφόσον στηρίζεται στους βασικούς πυλώνες που περιέγραψε, μπορεί να περνά όλους τους «σκοπέλους» και τις δυσκολίες που της παρουσιάζονται…

Σε κλίμα συγκίνησης για τους συναδέλφους που «έφυγαν» το 2017 η γιορτή των εργαζομένων




Σε κλίμα συγκίνησης για το χαμό μέσα στο 2017 τριών συναδέλφων τους, εργαζομένων της Καπνοβιομηχανίας «Καρέλια», πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ειδική μνεία στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουσούνη, που απεβίωσε τον Αύγουστο του ’17, έκανε ο Ανδρέας Καρέλιας, τονίζοντας ότι συνέδεσε τη ζωή του με την ευημερία της επιχείρησης και ότι η προσφορά του ήταν ανεκτίμητη. Ζήτησε δε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του.
Εκτός του Γιάννη Μπουσούνη ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Δημήτρης Ξενόγιαννης, αναφέρθηκε και στον άδικο χαμό των συναδέλφων του Αντώνη και Ηλία, ευχόμενος η νέα χρονιά να μην έχει καμία απώλεια για την «οικογένεια» της επιχείρησης Καρέλιας.
Μετά το χαιρετισμό του νέου προέδρου του Σωματείου ακολούθησε η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ανδρέα Καρέλια, με τον απολογισμό του 2017. Εν συνεχεία ανακοινώθηκαν οι παροχές προς όλους τους εργαζομένους, που για ακόμα μια χρονιά ξεπέρασαν τα 3 εκ. ευρώ. Όπως και πέρυσι, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει ποτέ η επιχείρηση.



Αναλυτικά ανακοινώθηκε:
1. H ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος. 200 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία.
2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι φέτος 850 ευρώ καθαρά. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το ποσό αυτό το έλαβε το 83% των εργαζομένων, πράγμα ιδιαίτερα ευχάριστο.
3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ καθαρά.
4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2017, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά. 5. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2017.
6. Όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ καθαρά.
7. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από 2.500 ευρώ θα λάβουν, πέραν των 1.000 ευρώ, επιπλέον 300 ευρώ, ήτοι 1.300 ευρώ καθαρά.
8. Επιπλέον οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.700 και κάτω ευρώ, θα λάβουν πέραν των 1.000 ευρώ, 300 ευρώ, μία ακόμη πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ καθαρά, ήτοι 1.500 ευρώ καθαρά.
Επίσης:
9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.
10. Ο κάθε λαχνός της γιορτής ήταν 800 ευρώ καθαρά.



Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές. Δηλαδή, η εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.
Μεγάλη τυχερή των λαχνών της κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας αναδείχθηκε η υπάλληλος του εργοστασίου της Καλαμάτας, Μαρία Πουλοπούλου, η οποία κέρδισε 8.500 ευρώ, μη μπορώντας να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή της. Σαράντα ακόμα εργαζόμενοι κέρδισαν από 800 ευρώ! tharrosnews.gr



Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα