Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Κοινωνικό Μέρισμα: Νέες διορθώσεις για τις αιτήσεις -Ποιους αφορούν (βίντεο)


Στα λάθη και τα προβλήματα που συναντούν οι πολίτες στις αιτήσεις του, για το κοινωνικό μέρισμα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Δ. Καρέλλας μιλώντας στον ANT1, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν άμεσα λύσεις.
Ειδικότερα για όσους δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση ανέφερε ότι το υπουργείο θα το ελέγξει μήπως βρεθεί λύση.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι, θα διορθωθεί άμεσα με το λάθος στα παιδιά. Ανέφερε ότι είχαν λάβει πολλά μηνύματα για λάθη λογιστών. Η τάξη των λογιστών όπως σημείωσε, «συνηθίζει να κάνει τέτοια λάθη». Λογικά αύριο, όπως ανέφερε, ότι θα γίνει η διόρθωση και ψάχνουν έναν έξυπνο τρόπο για να επιλύσουν το πρόβλημα.
Σχετικά με παράταση ανέφερε πως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο γιατί πρέπει να εκταμιευτούν τα χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πρέπει να διορθωθούν όπως σημείωσε και τα προβλήματα με τα ανασφάλιστα ΑΜΕΑ (αναζητούνται λύσεις).
Ωστόσο σε μια σειρά από προβλήματα και θέματα έχουν δοθεί λύσεις. Η ΗΔΙΚΑ είναι

αναρμόδια και δεν έχει γραφείο για να μπορεί να εξυπηρετήσει κοινό και μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι μηχανογραφικό κέντρο όπου βελτιώνει ή διορθώνει συνολικά το σύστημα ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που συνήθως λύνουν μαζικά κάποια θέματα που αγγίζουν πολλούς πολίτες.
■ Ανάλογα με το θέμα που υπάρχει ο πολίτης πρέπει να απευθύνεται:
a. Στα ΚΕΠ για ενημέρωση/διόρθωση ΑΜΚΑ
b. Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης
c. Να στέλνει email στο info@koinonikomerisma.gr
Τα θέματα που λαμβάνει η ΗΔΙΚΑ στο email ομαδοποιούνται και εφόσον μπορεί κάτι να αντιμετωπιστεί διορθώνεται και βγαίνει σχετική οδηγία στις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.
d. Να δοκιμάζει ακύρωση ή επαναξιολόγηση της αίτησης
Σε κάθε περίπτωση για όποιες αλλαγές συμβαίνουν το σύστημα του κοινωνικού μερίσματος είτε ενημερώνεται αυτόματα είτε τα ΚΕΠ και ο ΕΦΚΑ ενημερώνουν υπηρεσιακά την ΗΔΙΚΑ
Στις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και όταν η αίτηση δείχνει οικονομικά στοιχεία ή σύνθεση νοικοκυριού με τα οποία ο πολίτης δεν συμφωνεί: Να γίνει ακύρωση αίτησης και υποβολή νέας αίτησης ή να γίνει επαναξιολόγηση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα διορθώσει το πρόβλημα και θα τραβήξει τα ορθά στοιχεία.
■ Ασφάλιση πριν το 2002: Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πάνε στο πλησιέστερο υποκατάστημα ου ΕΦΚΑ και εφόσον βεβαιωθεί διάστημα ασφάλισης ο ΕΦΚΑ θα μας στείλει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα αίτησης. Θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν αίτηση την επόμενη ημέρα.
■ Προσθήκη νεογέννητου: Είναι πλέον διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας.
■ Συναίνεση από φοιτητές – προστατευόμενα μέλη κλπ: Έχει αλλάξει, δεν ζητείται συναίνεση από όσους δεν έχουν κάνει δήλωση (σύμφωνα με τα στοιχεία που επιστρέφει η ΑΑΔΕ).
■ Συνταξιούχοι υπερήλικες ΟΓΑ που δεν τους αφήνει το σύστημα: Θα πρέπει να στείλουν σε ειδικό λογαριασμό email στην ΗΔΙΚΑ να τις ελέγξει.
■ Άνω των 70: Θα γίνει αίτηση αυτόματα. Αν έχουν τη δυνατότητα ας μπουν και οι ίδιοι να έχουν εικόνα.
■ Αφαίρεση τέκνου από αίτηση (συνήθως λόγω χρήσης λάθος ΑΜΚΑ): Μπορεί να γίνει μέσω της αίτησης . Έχει ήδη διορθωθεί, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μέσω τροποποιητικής στο taxis.
■ Η σύνθεση του νοικοκυριού προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και μόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί λάθος στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις. Δεν μπορεί να γίνει κάτι. Επίσης έχουν εμφανιστεί κάποια μεμονωμένα λάθη σε νοικοκυριά που όμως αν ο πολίτης ακυρώσει την αίτηση με τα λανθασμένα στοιχεία και κάνει νέα, αντιμετωπίζονται.
■ Σχετικά με τη «μερική» φιλοξενία: Το σύστημα δεν κοιτάει μήνες φιλοξενίας. Και έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κανείς εντός του 2016 τον θεωρεί φιλοξενούμενο.
■ Φιλοξενούμενοι θανόντων: Αν κάποιος είναι φιλοξενούμενος θανόντος μπορεί να κάνει αίτηση. Ο μόνος λόγος για να μην μπορεί είναι να υπάρχει θέμα με τον ΑΜΚΑ του θανόντος. Προστέθηκαν Αρχεία Ναυτικών – Ενστόλων – άλλες ειδικές περιπτώσεις
■ Φιλοξενούμενοι που είχαν φιλοξενηθεί σε παραπάνω από έναν οικοδεσπότη μέσα στο 2016 και ο ένας από τους οικοδεσπότες πέθανε. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αφαιρώντας τον σχετικό λογικό έλεγχο (θεωρώντας τα στοιχεία που μας έλαβε η ΗΔΙΚΑ από την ΑΑΔΕ ορθά).
■ Μεταβολές μέσω τροποποιητικών δηλώσεων μέσω taxis μετά την 31η Οκτωβρίου 2017 γίνονται: Όχι δεν γίνονται δεκτά τα στοιχεία με τροποποιητικές μετά την 31η Οκτωβρίου, και δεν σχεδιάζεται προς το παρόν αλλαγή σε αυτό το θέμα.
■ Τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει διπλό ΑΜΚΑ σε κάποιο πρόσωπο; Πάμε στο ΚΕΠ
■ Άστεγοι. Το σύστημα δέχεται κανονικά αιτήσεις από άστεγους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
■ ΙΒΑΝ : Προσοχή στον ΙBAN που θα δηλωθεί. Ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε αυτό τον λογαριασμό. aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα