Την ώρα που οι συνέ-
πειες της οικονομι-
κής κρίσης γίνονται
όλο και πιο αισθητές στην
τσέπη του Μεσσήνιου πολί-
τη, οι τοπικοί άρχοντες εξα-
κολουθούν να παρακολου-
θούν ατάραχοι τις εξελίξεις,
συνεχίζοντας την πολιτική
των δημοσίων σχέσεων που
εφαρμόζουν επιτυχώς τα τε-
λευταία χρόνια. Ειδικότερα
για τον τουρισμό, και ενώ τα
μηνύματα της αγοράς κάθε
άλλο παρά αισιόδοξα είναι,
οι άρχοντες δεν έχουν ανα-
λάβει ούτε μία -για τα μάτια
του κόσμου έστω- πρωτο-
βουλία προσέλκυσης επι-
σκεπτών στη Μεσσηνία.
Δεν έχουν διοργανώσει
ούτε μια σύσκεψη με τους
επαγγελματίες του τουριστι-
κού κλάδου, για να εξετά-
σουν τουλάχιστον τα νέα δε-
δομένα που έχει προκαλέσει
η οικονομική κρίση. Το μόνο
που κάνουν σε κάθε ευκαι-
ρία είναι... δηλώσεις για το
δρόμο ανάπτυξης που ανοί-
γει η λειτουργία της “Costa
Navarino”... και εκδρομές σε
εκθέσεις του εξωτερικού,
προς ενίσχυση του εκθεσια-
κού τουρισμού των διοργα-
νωτριών χωρών.
Εκτός όμως από τους άρ-
χοντες, ατάραχοι παρακο-
λουθούν τις εξελίξεις και οι
ίδιοι οι επαγγελματίες που
δραστηριοποιούνται στον
κλάδο του τουρισμού. Περι-
μένοντας κάποιο θαύμα,
αντίστοιχο με αυτό που πε-
ριμένουν οι αγρότες και οι
απασχολούμενοι στον κατα-
σκευαστικό κλάδο, οι περισ-
σότεροι επιχειρηματίες στη
Μεσσηνία συνεχίζουν να
προσφέρουν πανάκριβες
υπηρεσίες χαμηλής ποιότη-
τας. Με άλλα λόγια, αποδει-
κνύεται ότι ο τουριστικός
πυλώνας της μεσσηνιακής
οικονομίας έχει γυάλινα πό-
δια - και πλέον κινδυνεύει
να καταρρεύσει εξαιτίας και
της οικονομικής κρίσης.
Δυστυχώς ο τουριστικός
κλάδος της μεσσηνιακής οι-
κονομίας δεν είναι ανεπτυγ-
μένος. Στηρίζεται κυρίως σε
“ερασιτεχνικές“ προσπάθει-
ες που συχνά καταβάλλουν
ιδιοκτήτες μικρών επιχειρή-
σεων, οι οποίοι είτε προ-
σπαθούν να αποκομίσουν
εύκολο και γρήγορο κέρδος,
είτε συμπληρώνουν το εισό-
δημά τους με χρήματα του
τουρισμού.
Ετσι φτάσαμε στο σημείο
ένα δωμάτιο στην Καλαμάτα
να κοστίζει ακριβότερα από
αντίστοιχο δωμάτιο σε ξενο-
δοχείο του Βερολίνου. Ετσι
φτάσαμε στο σημείο μια χω-
ριάτικη σαλάτα να έχει “πε-
τάξει“ στα 5 ευρώ και ίσως
να είναι ακριβότερη από
όσο πωλείται σε εστιατόρια
της Νέας Υόρκης. Οι δε πα-
ρεχόμενες υπηρεσίες εξακο-
λουθούν να είναι χαμηλής
ποιότητας... και ο πελάτης
να κινδυνεύει κάθε φορά
που κάποιος ειδικευόμενος
εργαζόμενος επιχειρεί να
ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί!
Για ευγενική συμπεριφο-
ρά και φιλοξενία... καλύτερα
να μη συζητήσουμε. Τα συ-
γκριτικά αυτά πλεονεκτήμα-
τα κλειδώθηκαν στο χρονο-
ντούλαπο του περασμένου
αιώνα. Τώρα οι περισσότε-
ροι κυνηγάνε την αρπαχτή
και δε δίνουν ούτε του αγγέ-
λου τους νερό.
Για ποιο λόγο ακριβώς να
έρθει λοιπόν στη Μεσσηνία
ο Ευρωπαίος ή ο Αμερικα-
νός, όταν μπορεί να βρει
ίδιας ποιότητας υπηρεσίες
αλλά σε πολύ χαμηλότερες
τιμές, στις ανταγωνίστριες
χώρες; Ενας επισκέπτης
μπορεί να “ανεχτεί“ τις τρι-
τοκοσμικές γραφικότητες
μόνο όταν πληρώνει λίγα
χρήματα. Οταν καλείται να
πληρώσει ακριβές υπηρε-
σίες χαμηλής ποιότητας... τό-
τε φεύγει γι‘ άλλες πολιτείες
και δεν ξαναγυρνά.
Και πριν προλάβει κάποι-
ος να επιχειρηματολογήσει
για την προσέλκυση επισκε-
πτών από την Ελλάδα (άλλο
κεφάλαιο), οφείλουμε να
υπενθυμίσουμε ότι πλέον τα
διακοποποδάνεια δίνονται
με το σταγονόμετρο και ότι
στο τραπέζι των διαπραγμα-
τεύσεων έχει τεθεί θέμα πε-
ρικοπής του 14ου μισθού -
δηλαδή και του επιδόματος
άδειας. Αν τελικώς οι Ελλη-
νες εργαζόμενοι δεν λάβουν
επίδομα άδειας, θα κλάψου-
νε μανούλες στα ξενοδοχεία
και τα τουριστικά καταλύ-
ματα της Μεσσηνίας...
Τι μπορεί να γίνει τώρα;
Πολύ φοβάμαι ότι πλέον εί-
ναι πολύ αργά. Το καράβι
πάει πάνω στο παγόβουνο,
και η προσπάθεια για αλλα-
γή πορείας μάλλον θα απο-
δειχθεί -αν και εφόσον γίνει-
μάταιη. Θα μου πείτε: Ο κα-
λός ο καπετάνιος στη φουρ-
τούνα φαίνεται. Ναι, αλλά
ένας καπετάνιος δε φέρνει
την... άνοιξη, ακόμα κι όταν
κυβερνάει ένα μεγάλο πλοίο
σαν την “Costa Navarino”.
Εδώ καράβια χάνονται, βαρ-
κούλες αρμενίζουν προς το…
παγόβουνο.
Γιατί η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Οι
επιστήμονες βρήκαν τον "κρίκο" που λείπει
-
Η κακή διατροφή σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η
παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και με την
εμφάνιση ...
Πριν από 52 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα